Personalităţi: Cine a fost Mihai Mereuţă (n. 1924)?

Mihai Mereuţă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihai Mereuţă (n. 29 noiembrie 1924, Santa Mare, judeţul Botoşani – d. 1 aprilie 2003, Bucureşti) a fost un actor român.

În teatru

A primit confirmarea talentului actoricesc pe scena Teatrului Municipal din Ploieşti (actualmente Teatrul Toma Caragiu), în rolul Cetăţeanului turmentat din piesa O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale. În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană. Va juca alături de: Ion Caramitru (Tineri căsătoriţi caută cameră), Mariana Mihuţ (Interviu), Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru (Opera de trei parale).

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat a fost cel din piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii, jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag.

Actor de film.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice şi de peste cincizeci de roluri ca actor de film. Mai semnificativă este implicarea lui Mereuţa ca actor în peliculele: Unde fugi, maestre?, Doi haiduci şi-o crâşmăriţă (1992), Liceenii rock ‘n’ roll (1992), Liceenii (1987), Masca de argint (1984), Misterele Bucureştilor (1983), Trandafirul galben (1982). În ultimii ani de viaţă, a prezentat la postul de televiziune TVR2 emisiunea Ferma, dedicată agriculturii.

Mihai Mereuţă a încetat din viaţă în data de 1 aprilie 2003, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui stop cardiac.

sursa: wikipedia.org



No comments yet

Lasă un comentariu